Du kender det sikkert. Du ligger i din seng og du burde egentlig sove. Men du kan ikke finde ro. Det er som om der er en motorvej med tanker i dit hoved. Nogle gange går et så hurtigt, at du end ikke når at opfatte hvad du egentlig tænker på, simpelthen fordi den ene tanke afløser den anden.

Du kigger på uret og kan se, at det er ved at være langt ude på natten. Du begynder at tænke tanken:

”åh nej, uret ringer om kun 4 timer! Jeg får en mega lang og tung dag i morgen,
jeg kan jo ikke hænge sammen, hvis ikke jeg falder i søvn NU”

Og så prøver du IGEN nogen af alle de velmenende råd af, som du har fået gennem tiden mod søvnløshed.
Du tæller får. Du drikker et glas mælk – måske endda en kop varm mælk med honning eller en kop kamillete. Du lytter til afstressende musik. Lige meget hjælper det, for tankerne vil ikke stoppe.

Måske du kender det fra dit barn?

”Moar! Jeg kan ik’ sove. Jeg er tørstiiiig”

– Samt alle de andre undskyldninger, de kære små kommer med.
De der kommer med gode råd, gør det naturligvis af en god mening. Men at tælle får eller at tage et glas mælk, svarer til at tage smertestillende piller for fx et åbent benbrud. Smerterne dæmpes for en periode, men benbruddet heler ikke.

Går du til lægen, er det muligt, at du kan få medicin for at slippe for din tankemylder. Behandling ved hjælpe af “tankemylder-medicin” vil typisk bestå af Melatonin, som er søvnhormon. Det vil formentligt virke for dig her og nu, men for at få ro i hovedet, så du kan få din nattesøvn, må du behandle årsagen til, at du ikke kan falde i søvn og ikke blot springe over hvor gærdet er lavest.

Hvis du starter medicin vil du opleve at problemer vender tilbage, da du kun har behandlet symptomet og ikke årsagen.

Så hvad er årsagen til, at du ikke kan sove om natten? Er det en masse tanker, der kører rundt i hovedet?

1. Hjernen husker os på, at vi skal fortsætte hvor vi slap

Den russiske psykolog Bluma Zeigarniks lavede omkring 1930’erne en række forsøg, med henblik på, at udforske vores hukommelse.
Under et af forsøgene skulle en række forsøgspersoner lægge et puslespil. Halvdelen af personerne fik lov at lægge spillet færdigt og den anden halvdel blev afbrudt undervejs.

Forsøget viste, at dem der havde lagt spillet færdigt, ikke huskede på spillet og det havde ikke længere indflydelse på deres tanker.
Situationen var dog noget anderledes for dem, der blev afbrudt undervejs. Her fyldte puslespillet stadigvæk en rolle i deres tankegang.

 

Og hvad kan vi så lære af det?

Jo, ser du – når du går i seng, skal du sørge for, ikke at have løse ender liggende og vente til næste dag.

Er du i gang med et større projekt, som ikke kan afsluttes på én dag. Så skriv en liste over alle del-elementerne i dit projekt.
Ligeså stille som du afslutter de enkelte del-elementer, krydser du af på listen. På den måde har du et klart overblik over, hvad du skal i gang med den næste dag og du har sagt til din hjerne, at nu er du færdig for i dag.
Det gælder alle de opgaver og projekter i dit liv, der kan finde på, at fylde i dit hoved, når du skal sove.

2. Skriv det ned

Kommer der stadig uindbudte tanker når du skal sove, så væn dig til at have en blok med papir og en kuglepen liggende på dit natbord.

Når der kommer en tanke, så skriv den straks ned. Så husker du den til dagen efter og du fortæller igen din hjerne, at du har helt styr på det, så den bare kan slappe af igen.

3. Rutine

Jeg ved godt dette råd ikke har med tankemylder som sådan at gøre, men det er alligevel vigtigt at have med i forhold til at få en god nats søvn.

Når vi skal sove, udskiller kroppen et stof, der hedder melatonin. Det siges at dette stof frigives omkring klokken 22 og igen omkring klokken 02 om natten.
Det er derfor vi ofte bliver trætte ved samme tid hver dag. Tidspunkterne kan selvfølgelig variere og din krop udskiller sikkert ikke melatonin på samme tidspunkt som min gør det. Undersøgelser viser dog, at tidspunktet ikke varierer SÅ meget igen.

Grunden til jeg synes dette er et vigtigt råd at have med er, at da jeg selv havde store problemer med søvnløshed pga. tankemylder, da gjorde jeg en meget vigtig opdagelse.

Jeg forsøgte med både råd nr. 1 og nr. 2, men af en eller anden grund, var det ikke helt nok.

Jeg opdagede så, at hvis jeg gik i seng FØR klokken 22.00, så var mit problem med tankemylder ikke så stort og jeg sov stort set altid inden klokken 23 OG jeg sov faktisk hele natten UDEN at vågne!
Hvis jeg gik i seng senere end 22, havde jeg svært ved at falde i søvn og tankemylderet tog over.

SÅ prøv at skriv lister over de ting, du skal huske på, så du ikke går med det i hovedet. Også selvom du faktisk har lidt af en klæbehjerne og du i virkeligheden er et geni til at huske ting 😉
Og så prøv at gå i seng før klokken 22.

Jeg ved det for nogen vil lyde røvsygt, at gå så tidligt i seng, men hvad nu hvis det kan hjælpe dig til at sove og slippe for tankemylder ved sengetid?

Hvad hvis det ikke virker?

Hvis ikke det virker, skal du enten søge hjælp via din læge, eller du skal handle på det på anden vis – for tankemylder er et meget centralt symptom på stress – hvilket IKKE er til at spøge med!

Jeg har selv været ramt af stress (som senere udviklede sig til stress relateret depression, fordi jeg ikke handlede på det hurtigt) og jeg ved hvordan det føles.
Min vej ud af stress og tanke-mylder var meditation og Access Bars. Til en start forsøgte og forsøgte jeg med meditation, men tankemylderet var i vejen.

Meditation er enormt svært, hvis man først har alvorligt tanke-mylder. Hvis du allerede har opgivet meditation, så kan jeg varmt anbefale dig, at prøve Access Bars. Når du har fået 3-5 behandlinger, kan du prøve dig med meditation igen.

Jeg har flere gange lavet skræddersyede forløb til andre med stress og depression.
Kunne du tænke dig at få mig til at få et tilbud på et skræddersyet forløb til dig, så udfyld formularen herunder og jeg vil vende tilbage med et tilbud sammensat til dig, ud fra lige præcis din situation.
Du skal bare være opmærksom på, at når jeg giver tilbud, stiller jeg samtidig ind på dig, for at mærke efter hvad du helt nøjagtig har brug for lige nu.

Navn (skal udfyldes)

E-mail (skal udfyldes)

Telefonnummer (skal udfyldes)

Postnummer og by (skal udfyldes)

Vedhæft vellignende billede af dig selv

Besked - Skriv herhvad du særligt ønsker hjælp til. Det kunne fx være søvnproblemer, stress, angst, karriere, parforhold etc.

Du er også altid velkommen til at ringe til mig og høre mere om hvordan jeg kan hjælpe dig.

De kærligste kram
– Og ønsker om en dejlig nattesøvn til dig <3

 

Carina Vestergaard, Binus